Kinesiologi som behandlingsform opstod tilbage i 60´erne, hvor vestlige kiropraktorer qua deres viden om menneskekroppen og test af forskellige muskler, kombinerede denne viden med østerlandsk kendskab til livsenergi og filosofi om chi-energi. Det kinesiske akupunktursystem blev således forbundet med muskelsystemet.

Kroppens energi – CHI – flyder igennem et ledningsnet, der er en lang energikanal, der samlet kaldes meridianerne. Hver meridian har sit eget udsnit på den lange energikanal. Hver enkelt meridian har egne akupunkturpunkter, der korresponderer med organerne.

Meridianer og akupunkturpunkter er bundet sammen af kiselkrystaller i en lymfeagtig væske. Kiselkrystaller betegnes som halvledere, og de kan lede elektriske impulser uden energitab. En egenskab kroppen udnytter for at fungere optimalt.

Som kinesiolog ser vi det hele menneske. Den menneskelige krop er en utrolig avanceret og kompleks organisme, hvor hver eneste celle er fuldstændig bevidst om, hver enkelt af de andre celler.

Læs også: Nervus Vagus, hvorfor er den så vigtig?


En kinesiolog vil typisk kunne hjælpe dig med at:

– Genskabe balance i krop, psyke og sjæl
– Styrke indlæring
– Komme til kræfter og styrke kroppens selvhelbredende evner
– Overvinde magtesløshed, sorg, negative tanker og styrke livsmodet
– Lære at lytte til hvad kroppen fortæller
– Genvinde og bevare sundhed

 

Vi påvirkes af tanker og følelser, menneskene omkring os, hvilken kost vi spiser, kvaliteten af det vand vi drikker og luften omkring os. Vi påvirkes fysisk, når vi træner vores krops muskler, hvilket øger vores kropsbevidsthed og vedligeholder og/eller forbedrer vores krops holdning. Disse forskellige dele påvirker os på forskellige måder.

I kinesiologien anvendes muskeltesten, der er kroppens biofeedback system, der tydeligt demonstrerer kroppens intelligens. Ved hjælp af muskeltesten kan kinesiologen ”tale” med cellerne uden om hjernen og talesproget (underbevidstheden). På den måde kan man få adgang til oplysning om, hvilken belastning det er, kroppen ikke selv magter at komme sig over og hvornår den/de begivenheder indtraf i personen liv. Det vi i kinesiologisprog kalder at gå tilbage i tid.

Kinesiologen kommunikerer med kroppen gennem testning af en muskel i klientens arm eller ben. Ved hjælp af muskettesten afsløres forskellen mellem blokeret og flydende energi i form af en muskels stærke eller svage reaktion. På den måde giver kroppen adgang til information om følelsesmæssige problematikker, tankemønstre, fysiske smerter, overfølsomhed etc.

Når en meridian blokeres, stoppes energistrømmen på samme måde, som når en dæmning bremser en flod: neden for dæmningen tørrer floden ud af mangel på vand og næring. Når meridianen blokeres, taber de berørte muskler og organer noget af deres funktionsevne, fordi de ikke får tilført den nødvendige energi/næring.

Udgangspunktet for kinesiologi er, at vores kroppe har en iboende evne til at kunne hele sig selv ved ubalancer og sygdom.

De hændelser, der er sket os gennem livet, påvirker vores krop og vores følelsesmæssige tilstand, hvilket blandt andet samtidig afspejles i musklerne. Selvom kroppen er mester i at kommunikere, er vi ikke altid mestre i at lytte. Via afbalanceringer er der mulighed for at genoprette kroppens balance og sundhed til at komme styrket videre, så livet kan leves med de udsving som livsspændet nu engang byder på, uden at kroppen bliver overbelastet eller livsmodet svigter.

Teorien i kinesiologi bygger på, at sundhed kommer indefra.


Overordnet kan menneskets energistruktur inddeles i 3 hovedområder, der er:

Kemi: indre og ydre miljø som kost, luft, vand. Du har sikkert ofte hørt, at du er, hvad du spiser. Jeg mener, at du er, hvad din krop kan optage fra den næring, du putter indenbords. Kost har en stor betydning for vores sundhed og helbredelse. Kosten er kroppens brændstof.

De næringsstoffer kroppen har brug for, for at kunne fungere optimalt er, proteiner, fedtkilder, kulhydrater, vitaminer, mineraler, sporstoffer og andet som fibre, ilt, vand, lys, varme kærlighed, omsorg etc.

Vigtige faktorer for god optagelse af næring er madens kvalitet og kvantitet, at du spiser i en god og kærlig atmosfære og ikke mindst, at du har et godt fordøjelsessystem, der kan nedbryde, omsætte og fordøje, det du indtager.

Det er individuelt, hvad hver enkelt person har brug for af næringsstoffer for at kunne fungere optimalt. Dette påvirkes i høj grad af alder, vækst og køn, sygdom og ubalancer, aktivitetsniveau, psykologisk og følelsesmæssigt stress.

Det er vigtigt at være opmærksom på, hvordan syre- og base balancen er i din krop, idet denne balance styrer den optimale funktionalitet mellem blod og celler. Den moderne livsstil giver hyppigt forhøjet syrebalance.


Kroppen skiller sig af med syren gennem:

– Lungerne – du udånder kuldioxid, der er en syre
– Nyrerne – urin. Lugter urinen som ammoniak, så har nyrerne nået sit maksimum mht. syrebelastning
– Huden – du sveder
– Tarmen – afføring
– Livmoder – menstruation

Kroppen deponerer syreoverskud i de mindst vitale dele af kroppen, som bindevæv, bruskvæv, knoglevæv, tarmvæv, sener, lymfeknuder og fedtvæv.


Følgevirkninger af syreoverskud kan være:

– Reumatisme, gigt, muskelsmerter – idet syren indkapsles i bindevævet, der har til opgave at holde væv, knogler og organer på plads
– Øget modtagelighed for infektioner som influenza, forkølelser etc.
– Træthed, idet nyrerne skal bruge energien til at udskille syren
– Urinsyregigt, der skyldes en ophobning af syre

De mineraler, der er med til at danne base er, natrium, kalium, calcium og magnesium, der blandt andet findes i fødevarerne kartofler, grønne grøntsager, surmælksprodukter.

De mineraler, der er med til at danne syre er, fosfor, svovl, klor og kisel, der blandt andet findes i fødevarerne kød, fisk, æg, korn.

De nævnte fødevarer er ikke udtømmende.

En hovedregel er, at man skal tilstræbe en kostsammensætning på 80% basiske og 20% syreholdige fødevarer.

Struktur: kropsstruktur, musklerne og den fysiske sammensætning i kroppen.

Ordet kinesiologi stammer fra græsk og betyder læren om bevægelse. I forbindelse med bevægelse bruges muskler. Vores knogler holdes på plads af hundredvis af muskler. Den ideelle kropsholdning er, når skulder, hofte, knæ og ankel er lodret placeret over hinanden.

Varierede fysiske aktiviteter er medvirkende til en god muskeltonus i kroppen. Jeg hælder selv meget til yoga, hvor du blandt andet bevidstgøres om at styrke kroppens muskler ned i mindste detalje. Vigtigst af alt, er, at du vedligeholder din krop livet igennem med de aktiviteter, som giver dig glæde og fornøjelse.

Alle kroppens systemer som f.eks. hjerne, hjerte, øvrige organer og muskler er indbyrdes afhængige og forbundet via nervesystemet, dvs. er der en ubalance et sted i kroppen afspejler det sig automatisk et andet sted. Har du ondt i højre fod vil kroppen kompensere for denne spænding, der begrænser kroppens bevægelses muligheder. Dette fører til en holdnings ændring i kroppen – en ubalance – og dermed en påvirkning af energien i de organer, der er knyttet til den eller de pågældende meridianer, der belastes.

Psyke: De tanker vi tænker og de følelser vi har sætter deres spor i vores krop. Kroppens celler husker alt, hvad der er sket i livet. Glæde, voldsomme begivenheder, mobning, dømmende holdninger, tankemønstre etc. er oplevelser, der lagres i vores kroppe.

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor du pludseligt fik de vildeste smerter i dine skuldre og nakke uden, at du har været nævneværdig fysisk aktiv. Nogle gange kan det føles som om disse smerter er kommet snigende som en tyv om natten, måske fordi du ikke har været nok opmærksom på din egen psykiske balance og din egen krops signaler.

Har du f.eks. svært ved at se tingene fra flere sider, accepterer du kun dine egne synspunkter, er du stædig og holder på, at kun det du siger, er det rigtige. Ser du udelukkende problemer og ikke løsninger, bekymre du dig meget og har svært ved at slippe dit tankemylder.

De meridianer, der påvirkes i ovenstående eksempel med nakke- og skuldreproblematikker, er blandt andet den tredobbelte varmer, mave, milt, tyndtarm, blære, nyre, lever, galdeblære og kredsløb for blot at nævne nogle.

 

Hvor det er, er det ikke – hvor det ikke er, er det

I forlængelse af denne teoretiske gennemgang er det formodentlig gået op for dig, at årsagen til en given ubalance, som ondt i foden, nakken eller skuldrene måske skal findes et helt andet sted, f.eks. i ens psyke, kemi eller struktur. Hvor det er, er det ikke – hvor det ikke er, er det.

Ofte kan tankemylder eller gentaget tankemønster om en sørgelig, ubehagelig eller voldsom begivenhed udtrykke sig kropsligt. Det gentagne tankemønster kan belaste din evne til at tænke klart og logisk. Det er derfor vigtigt at kunne få brudt dette tankemønster og sat et positivt tankemønster i spil.

Det kan ofte være svært at se sammenhængen mellem fod-, nakke-, skulderproblematikker og psyke (kost eller andet), hvor det på andre områder, er meget nemmere at se en sammenhæng. Et eksempel er, at nervøsitet går lige i maven.

Får du ikke bearbejdet det, der er den bagvedliggende årsag til ubalancen, bruger kroppen energi på at kompensere.

Hvis du som barn har følt det at blive placeret i daginstitution som at miste din frihed, så vil lugte, lege, lyde, berøring, kropsholdning, der indgår i den situation lagres. Når du senere i livet får en oplevelse af at miste din frihed, så kan nervesystemet reagere med modstand mod en given situation/hændelse uden at du i realiteten ved, hvad det er, der er den udløsende faktor i og med, at du aldrig har fået begivenheden fra barndommen bearbejdet.

Læs også: Psoas muskel – hvorfor er den vigtig?

Et andet eksempel kan være en person, der har en oplevelse af at føle sig udenfor under indlæring af en del af alfabetet, det kan betyde, at nervesystemet reagerer med modstand overfor de dele af bogstaverne senere i livet, hvilket i sig selv er ganske upraktisk.

Hvis du søger læge og lægen ikke umiddelbart kan finde nogen fysisk årsag til smerten, trætheden, tristheden eller andet kan disse ikke-diagnosticerbare lidelser formodentlig afhjælpes af en kinesiolog, da vi som tidligere nævnt, anvender muskeltesten, der er kroppens biofeedback system, hvor vi kommunikere med kroppen for at finde forståelsen bag symptomerne.