Kinesiologi – eksem

Hvordan kan kinesiologi hjælpe i forbindelse med eksem problematikker:

 • kinesiologi kan inddæmme om kost har en betydning for eksem,
 • kinesiologi kan afsløre om psyken kan være en årsag til eksem,
 • kinesiologi kan afsløre på hvilket tidspunkt eksem kan være opstået,
 • kinesiologi er et godt værktøj til at kunne inddæmme hvilken problematik, der kan være omkring eksem.

Jeg gør altid klienten opmærksom på, at rette henvendelse til egen læge for udredning, inden vi starter et samarbejde op.

Eksem er en inflammation i huden, der kan komme til udtryk som betændelse selvom der hverken er tale om virus eller betændelse.

Eksem viser sig ofte ved kløe på huden. Huden kan være både rød, hævet, væskende blærer, skæl lignende og/eller med revner.

De lægelige betegnelser for de hyppigste eksemtyper er:

Atopisk eksem (børneeksem, astmaeksem) Stase eksem (kroniske ben sår under knæet, der har svært ved at hele) Kontakt eksem (irritation/allergisk)
Skæl eksem (skæl i hovedbund, øjenbryn o.a.) Nummulat eksem (eksem der ligner en mønt) Kontakt nældefeber (opstår efter direkte kontakt med et allergen 3 Value)

Som kinesiolog indkredses problematikken omkring eksem, ved at jeg inden eller samtidig med at klienten kommer til min klinik spørger ind til følgende:

Hvor på kroppen er eksemen udbredt (mere/mindre).

Hvordan er familieforhold, boligen og dennes beliggenhed.

Er lægebehandling i gang, tages kosttilskud, rygning enten selv eller eksponering herfor, hvor meget alkohol, der gennemsnitlig indtages, kosten og dennes sammensætning, søvn/søvnmønster, motions vaner – vær især opmærksom på, om det bærer præg af tvang eller det udelukkende er ren fornøjelse/der føles glæde samt hvordan evnen er til afslapning.

Hvordan har dit sociale liv det, er der venner og familie omkring dig. Er der tætte relationer, som du føler dig forbundet med. Hvordan er skolen/fagene, alternativt jobbet/indholdet, kolleger/klassekammerater.

Spørgsmålene er ikke udtømmende, men bruges som inspiration til samtalen og for at danne mig et indblik i den klient, der sidder foran mig.
Som kinesiolog arbejder jeg med muskeltest på enten arm eller ben. Her finder jeg ud af, hvad kroppen prioriterer for at igangsætte de selvhelbredende kræfter, der enten kan få bugt med eller kan lindre udbrud af eksem. Jeg ”taler” så at sige med kroppens underbevidsthed udenom hjernen og finder ud af, hvor der er blokeret energi og hvad kroppen prioriterer at skulle arbejde med først.

Som kinesiolog arbejdes med menneskets energistruktur, der kan inddeles i 3 hovedområder:

 • Kemi; kost, luft og vand
 • Struktur; muskler og kroppens fysiske sammensætning i øvrigt
 • Psyke; tanker og følelser

Via muskeltesten findes ud af, hvor klienten bedst støttes således, at kroppens selvhelbredende evner kan igangsættes. Det kan være

 • Kostændringer
 • Tilførsel af vitaminer og mineraler
 • Tilførsel af gode olier
 • Undgå diverse forurening af luft, vand, cremer, parfumer. Naturlige hudplejeprodukter kan blandt andet købes via hjemmesiden https://houseofmelchiorsen.com
 • Forslag til ændring af tankemønstre
 • Akupressur, meridianstrygning anvendt indenfor kinesiologi
 • Urter
 • Andet?

der skal til for at give det ”puf” kroppen har brug for.

Når kroppen prioriterer – området kemi – går jeg ind og ser på følgende:

 • Kost
 • Vitaminer og mineraler
 • Fedtsyrer

KOST

Indenfor kinesiologi og de 5 elementers teori kan hudens tilstand aflæses i de to meridianer lunge og tyktarm, hvorfor ubalancer typisk ses i disse.

Derfor er noget af det første jeg vil se på, i hvilken tilstand klientens tarmsystem er i. Min erfaring er, at i 9 ud af 10 tilfælde findes årsagen i tarmsystemet. Et godt immunforsvar fordrer en god fordøjelse idet 70% – 80% af immunforsvaret er bundet op på en god fordøjelse.

Er du stresset, når du spiser, påvirkes din fordøjelse. Det går lige i maven. Det mest optimale er at indtage måltiderne i rolige og harmoniske omgivelser. Sid ned mens du spiser og giv dig selv god tid også til at tygge maden.

Huden er vores største udskillelsesorgan. Er fordøjelsen i mindre god stand ophobes affaldsstoffer. Når disse skal udskilles og der er produceret mere ”skidt” end lunger, tarme og nyrer kan udskille, træder huden hjælpende til.

Mange hudmæssige problematikker bunder i kostens sammensætning og de forskellige påvirkninger vi udsættes for fra vores omgivelser. Så det hjælper ikke meget at smøre sig ind i alverdens cremer og salver, når problemet hovedsagelig kommer indefra.

Det jeg starter med, er at få identificeret og fjernet de provokerende fødemidler og tilsætningsstoffer. Til det brug har klinten ofte medbragt en dagbog, hvor de har skrevet op, hvad de har spist og hvilke symptomer de har observeret. Jeg tester med baggrund i deres oplysninger mm. Fødeemner, der tåles noteres ned og forslag til rotations diæt gives. Er det børn, der testes går jeg mindre voldsomt til værks og laver udelukkelse af visse fødevarer. Det tager lidt længere tid, men er mere skånsomt overfor barnet.

Kender klienten sin blodtype, så kan jeg vejlede omkring kosten med udgangspunkt i fødevarer, der er gode for de enkelte blodtyper. Ønskes en mere detaljeret gennemgang kan jeg henvise til Lev efter din blodtype af Peter D´Adamo fra 2002.

Det jeg ofte ser er, at der ved alle former for eksem hovedsagelig er problemer med at tåle mælkeprodukter, nogle af kornsorterne som hvede og rug samt tilsætningsstoffer.

Allergi ses ofte at fremkalde eksem. F.eks. børneeksem, der typisk viser sig i albuer og knæhaser. Det er ofte mælkeprodukter og æg der er intolerance overfor. Børn vokser sig som regel fra den form for eksem.

Raffineret sukker skal udelukkes helt og vær især opmærksom på alt det sukker, der findes i fødevarerne.

Hvis det er svært helt at undvære sukker, kan du eksempelvis bruge mosede bananer, kokos sukker, dadler, revet æble. Til orientering er Søbogårds marmelader sødet med æblesaft.

Sukker er meget vanedannende, men emnet er for stort til at komme ind på her. Er du interesseret i at vide mere, kan jeg anbefale bogen skrevet af Anette Sams – Sandheden om sukker.

Er klienten kaffedrikker foreslår jeg, at den første kop kaffe først drikkes kl. 11 eller 12. Drikkes kaffen tidligere udsættes kroppen for et rent syrechok.

Det er at foretrække at spise ”rene” fødevarer, f.eks. økologiske varer, da de er mere basedannende, så skal kroppen ikke bruge kræfter på at udskille anvendte pesticider.

Kroppen består af 60-70% vand. Derfor er det også vigtigt, og kan aldrig siges for tit, at du skal drikke masser af rent vand, gerne op til i hvert fald 2 liter hver dag. Dyrker du meget motion, så skal der indtages endnu mere vand. Drikkes der kaffe i løbet af dagen, vær da opmærksom på, at kaffe er vanddrivende, hvorfor en tommelfingerregel er, at der for hver kop kaffe skal drikkes 3 glas vand. Det er rent vand jeg taler om ikke sodavand, saftevand etc. Bonuseffekten af at drikke nok vand er bl.a. en lind afføring.

Synes du ikke, at det vand du drikker, smager særlig godt og måske i tvivl om vandets kvalitet, så er det muligt at købe et filter, der kan rense dit drikkevand. Er du interesseret, så kan du læse mere om rent vand https://www.sundt-vand.com

Herefter tester jeg om klienten, som led i deres vej til bedre helbred, kan have gavn af at blive støttet af vitaminer og mineraler. Jeg nævner nogle få, der kan have gavnlige effekt, når du har eksem.

VITAMINER og MINERALER

Som nævnt under kost er det ofte tarmproblematikker, der kan have udløst eksemen.

Tarmfloraen kan komme i ubalance af mange forskellige årsager herunder også efter indtagelse af antibiotika. Det er vigtigt at genopbygge sin tarmflora også efter en antibiotika kur, idet dette tillige også kan forebygge en udvikling af Candida.

For at bygge tarmfloraen op igen er flydende Vita Biosa et godt alternativ. Vita Biosa findes i skrivende stund i 4 forskellige varianter. Læs mere om produktet på https://www.biosa.dk/vitabiosa alternativer til dette kan være Biosyms symbioflor+ læs mere om produktet her https://www.biosym.dk/produkter/symbioflor og Probiotic fra Engholm læs mere om produktet her https://www.engholmnds.dk

Af vitaminer og mineraler, der kan støtte kroppens vej til en bedre hud kan nævnes følgende:

A-vitaminer

A-vitaminer har en antioxidantvirkning og er faktisk en flok vitaminer, der er i familie med hinanden. Hvis A-vitamin optræder i animalske produkter, kaldes det retinol og i vegetabilske produkter kaldes det for betakaroten. A-vitamin er vigtig for huden, håret, øjnene og slimhinderne. A-vitamin styrker immunsystemet og øger modstandskraften mod alle former for infektioner. Betakaroten har vist sig at have en beskyttende virkning i situationer, hvor skader forårsaget af frie radikaler spiller en rolle, hvilket kunne være i forbindelse med inflammatoriske sygdomme.

B-vitaminer

B-vitaminer er vandopløselige og kan ikke lagres i os. B-vitaminerne beskytter nerverne, stimulerer hormonkirtlerne og leverfunktionen og er et godt værn imod stress. Endvidere er B-vitaminer vigtig for huden.

Når der tages B-vitaminer, er det vigtigt at indtage alle B-vitaminerne. Tages B-vitaminerne enkeltvis, f.eks. udelukkende B-3, så trækker det andre B-vitaminer ud af kroppen. Derfor er anbefalingen at tage en vitaminpille, hvor alle B-vitaminerne indgår gerne suppleret med ekstra B-6.

Vitaminet B-6 er involveret i omsætningen af sukkerstoffer og den er meget nødvendig for omsætningen af de essentielle fedtsyrer, som spiller en stor rolle ved enhver form for inflammatoriske lidelser herunder hudproblemer som eksem.

C-vitaminer

C-vitaminer rig på bioflavonoider øger C-vitaminets optagelighed og udnyttelse med helt op til 20 gange. C-vitamin fremmer sårheling, styrker immunforsvaret, virker afgiftende for næsten alle giftstoffer. C-vitaminet forstærker effekten af A og E vitaminet og er vigtig for optagelse og udnyttelse af blandt andet zink. C-vitamin bidrager til normal dannelse af kollagen i huden.

D-vitaminer

D-vitaminer styrker immunforsvaret især sammen med C-vitaminet. Der er størst behov for D-vitaminet om vinteren, hvor solen ikke skinner så meget og vi ofte er mere indenfor. Om sommeren får vi ofte vores behov for D-vitamin dækket, når vi går ud i solen.

E-vitaminer

E-vitaminer er sammen med selen, A- og C-vitamin, B6-vitamin og zink vores vigtigste antioxidanter, som beskytter mod frie radikaler. Det øger kredsløbet helt ude i huden, så næringsstofferne kommer lettere ud til cellerne og affaldsstofferne kommer hurtigere derfra. Den blødgør ar, både ind- og udvortes.

Selen

Mineralet selen virker godt sammen med E-vitaminet og er en vigtig antioxidant. Mange hårshampoo mod skæl er tilsat selen.

Zink

Zink findes i alle celler, men er især koncentreret i blandt andet huden. Zink fremmer sårheling og hårvækst.

Silicium

Silicium styrker bl.a. hud og slimhinder. Med alderen falder siliciumkoncentrationen i thymus, arterier, hud, led og bindevæv. Sammen med kobber opretholder silicium bindevævets elasticitet.

Når du har eksem, er det vigtigt at være opmærksom på at få tilført en vis mængde fedtsyrer. Derfor tester jeg også, hvorvidt klienten er i under- eller overskud af fedtsyrer og i givet fald hvilke, der vil være gode for klienten.

FEDTSYRER

Jeg får ofte stillet spørgsmål omkring fedtstoffer, hvorfor jeg har valgt at liste de tre former for fedtstoffer som jeg tester for.

De tre former for fedtstoffer er:

Mættede fedtsyrer, som vi får fra fortrinsvis kød herunder fedtkanten på steaken, mælkeprodukter herunder smør, piskefløde, fede oste og andre animalske produkter samt kokos- og palmeolie. Jo mere fast et fedtstof er ved stuetemperatur jo højere indhold har det af mættet fedt. De tåler opvarmning, men ikke brankning.

De mættede fedtstoffer transporterer de fedtopløselige vitaminer A-D-K-E rundt i kroppen

Monoumættede fedtsyrer, findes bl.a. i olivenolie, rapsolie, sesamolie, jordnøddeolie, æggeblomme, cashewnødder, hasselnødder

Flerumættede fedtsyrer, findes i en række planteolier som hørfrøolie, valnøddeolie, hampefrøolie, etc. De er sarte overfor varme, lys og luft og må aldrig opvarmes. I de flerumættede fedtsyrer finder vi også omega 3, 6, 7 og 9.

Jeg gør klienten opmærksom på, at det er vigtigt at sørge for at få masser af god olie, her tænkes på olivenolie, der tillige kan bruges i forbindelse med tilberedning af mad og solsikkeolie, som dog ikke bør opvarmes mere end til middelhøj varme jf. forbrugerrådet Tænk 2.7.21. Olivenolien kan også bruges som lotion.

Omega 3 fedtsyrer – flerumættede fedtsyrer – fås som oliekapsler/eller flydende i form – de findes også i en vegansk udgave. Omega 3 har tillige en antiinflammatorisk effekt og da inflammation eller betændelse ofte er involveret når du har eksem, er det en væsentlig grund til at få disse tilført. Omega 3 fedtsyrer er essentielle og livsvigtige. Vi kan ikke selv danne Omega 3, hvorfor vi bliver nødt til at få det tilført. Du finder også Omega 3 i havalger, Chiafrø og græskarkerner. De fleste Omega 6 fedtsyrer kan, i for store mængder, fremme graden af inflammation.

AFSLUTNING

Som jeg nævnte i starten, er det ikke kun kosten, der kan have en afgørende betydning for arbejdet med at blive fri for eksem. Det kan være et kompliceret område, idet der kan være andre dele af menneskets energistruktur, der også kan have en afgørende indflydelse.

Hvorvidt der skal arbejdes med området kemi (her kommer kosten ind), struktur eller psyke afgøres, når jeg tester klienten for, hvad kroppen prioriterer at arbejde med først.

Når kosten er ”rettet” ind og klienten har fået det meget bedre kan der være andre områder som struktur og/eller psyke, kroppen nu prioriterer at arbejde med, såfremt klienten ønsker det