Psoas (udtales zoas) musklen udspringer fra den 12. brysthvirvel (T12) på begge sider af din rygsøjle, musklen løber videre ned til de 5 lændehvirvler for herefter at løbe ned igennem bækkenet for til sidst at hæfte på den øverste del af lårbensknoglen (trochanter minor femoris).

 

Psoas

 

Da musklen har sit udspring i den sidste brysthvirvel og sin tilhæftning på den øverste del af lårbensknoglen forbinder den overkroppen med underkroppen. Musklen, der ligger dybt i kroppen, har stor indflydelse på kroppens holdning. En stram eller forkortet Psoas muskel i den ene eller begge sider kan være en medvirkende årsag til lændesvaj, lændesmerter, problemer med fordøjelsen, indadvendte fødder, svage mavemuskler, svag bækkenbund mv.

Læs også: Kinesiologi – hvad er det?

En stram eller manglende elastisk Psoas kan svække mave- og baldemuskulaturen. Det kan bl.a. bevirke, at udad rotationen i hoften bliver svag. Resultatet bliver en svag bækkenbund, der bliver svagere jo strammere Psoas musklen er, hvorved bækkenet tipper fremad.

Kroppens bindevæv binder hele kroppen sammen. En stram hoftebøjer (Psoas) gør, at hofter og led ikke kan bevæge sig frit, som vil være det mest optimale, det gør at bevægeligheden i rygsøjlen hæmmes, hvilket især belaster lænden og knæene. Dette kan med tiden udløse hælsporer.

Smerter i ryggen kan skyldes en stram Psoas, der også hæfter på de fem lændehvirvler, hvor den skal beskytte og stabilisere kroppen. En stram Psoas trækker konstant i ryghvirvlerne og bruskskiverne, hvilket kan være smertefuldt og i værste tilfælde ende med en diskusprolaps.

Via bindevævet er Psoas forbundet med Diafragma og en stram Psoas kan derfor påvirke dit åndedræt. Åndedrættet masserer Psoas musklen, når du trækker vejret dybt ned i maven og puster ud, idet Diafragma bevæger sig op og ned. Fungerer Diafragma ikke optimalt kan det være en medvirkende til dårligt hjerte, vand i benene, eksem o.a.

Hvilke årsager kan være medvirkende til en stram Psoas muskel?

En af årsagerne til en stram Psoas muskel kan være følgende:

 • At du sidder meget ned – det er derfor vigtigt at strække musklen ud ca. hver 45 minut
 • Belastende træning eller motion – såsom løb – vigtigt at strække ud
 • Følelser som frygt, angst og stress påvirker Psoas – Psoas er den første muskel, vi spænder op i, når vi befinder os i en kamp eller flugt situation. Det er en medfødt refleks, hvorfor musklen påvirkes af vores følelser
 • Kost – raffineret sukker, kaffe, the, alkohol mv. påvirker, da kroppen generelt stresses af disse produkter

Psoas musklen er involveret i mangt og meget, hvorfor det er en af de muskler, der ofte har udslag, i form af at teste svag, når kinesiologen anvender muskeltesten. Som tidligere nævnt er det kinesiske akupunktursystem for mange år siden blevet forbundet med muskelsystemet. Psoas musklen er forbundet til Nyremeridianen og påvirker nyrernes funktion.

Du kan genetisk ”arve” en god nyreenergi, men det er vigtigt, at den løbende suppleres, så du kan blive ved med at trække på den livet igennem. Nyrerne styrer de hårde kropsvæv som knogler, brusk, tænder, negle og hovedhår. Hjernemassen og rygmarven styres også af nyrerne. Ører og øjne er sanseorganer, der også er knyttet til nyrerne. Styrkes nyrerne er det til stor gavn for vitaliteten, da nyrerne giver livskraft.

 

Hvordan kan du supplere og styrke din nyre energi ?

 • Kost (kemi)
 • Fysiske aktiviteter (struktur)
 • Tanker og følelser (psyke)

Hvis vi ser på den kemiske side af sagen først, så spiller kosten en særdeles vigtig rolle for en stærk Psoas og dermed en stærk nyre energi.

 

KOST

Følgende vitaminer er supent til vedligeholdelse af en god nyre enerplemgi:

Vitaminer Fødevarer
A-vitamin Gulerødder, appelsin, bladselleri, citron, blåbær, brombær, grøn salat, hasselnød, hindbær, hytteost, høne, tørrede linser, mandarin, grøn og rød peberfrugt, peberrod, brieost
D-vitamin Avokado, creme fraiche 18%, foret, hellefisk, flynder, hornfisk, ising, kalv, koteletfisk, laks, lam, lever, sardin, sej, skrubbe, smør, æg, ål
E-vitamin Ananas, asparges, banan, brune ris, hirse, hørfrø, jordnød, jordnøddesmør, julesalat, kylling, kærnemælk, kørvel
K-vitamin Asparges, avocado blomkål, broccoli, champignon, grøn salag, grønne bøer, frønne ærter, grønkål
Lecithin Æggeblomme, sojabønner, vegetabilske olier, grønne blade
Essentielle fedtsyrer Avokado, græskarkerner, hasselnødder, havregryn, hellefisk, hornfisk
B-vitamin Abrikos tørret, agurk, ananas, broccoli, dadler, dild, grønne bønner, kylling, lam, mandler, rødkål, rødspætte, sild, torskerogn
Mineraler
Calcium (CA) Agurk, appelsin blomkål, græskarkerner, grønkål, gulerødder, havregryn
Svovl (S) Agurk, blåbær, fersken, grapefrugt, hvidkål, jordbær, kartoffel, mandarin, peberfrugt rød og grøn, sild, æg
Kalium (K) Asparges, auberginer, avokado, brombær, byggryn, brøndkarse, græskarkerner, hasselnødder, hvidløg, ising, kartofler
Natrium (Na) Ananas, appelsin, citron, rejer, sesamfrø, torsk, ørred, stikkelsbær
Klor(Cl) Agurk, asparges, brøndkarse, grapefrugt, grønkål, grønne bønner, kinakål, løg, rabarber
Magnesium (Mg) Artiskok, blomkål, fetaost, fersken, forel, grapefrugt, grønkål, havregryn, kikærter, jordskok
Spormineraler
Silicium (So) Appelsin, blommer, blåbær, broccoli, byggryn, gulerødder, hyben, kartofler, kylling, rødbeder, sild
Zink (Zn) Tørret abrikos, bladselleri, dadler, fuldkornshvedemel, grønne bønner, majroe, rosenkål
Mangan (Mn) Ananas, broccoli, brøndkarse, frisk abrikos, kantareller, kokosnødder, paranødder, sølvbeder, vindruer
Kobber (Cu) Cashewnødder, sojamel, sesamfrø, pistacienød, pekannødder, pinjefrø, jordnødder
Selen (Se) Appelsin, aubergine, brune ris, grønne ærter, kartoffel, kylling, løg pærer, rosiner, rødspætter, skrubbe, stikkelsbær
Germanium (Ge) Champignon, hvidløg, lucernespirer, rødbeder

 

FYSISK

Fysiske aktiviteter, der styrker Psoas musklen og dermed nyreenergien kan være følgende yoga øvelser:

 • Den dansende elefant
 • Den kosmiske danser
 • Den udvidede katteøvelse
 • Flyver
 • Gorilla
 • Hundestilling med hovedet opad
 • Høj lunge
 • Knæ til bryst
 • Kriger I og II
 • Lotusstilling
 • Sadlen
 • Siddende twist
 • Skrædderstilling
 • Sommerfuglen
 • Stående foroverbøjning
 • Træet

Nedenfor beskrives et par af øvelserne.

 

Høj lunge

Stil dig forrest på måtten og træd dit venstre ben langt tilbage og drej tæerne, så foden bliver parallel med den korte ende af måtten. Buk godt ned i højre ben, men sørg for at knæet ikke kommer frem over anklen. Kom i retning af 90 grader i forreste knæ. Træk navlen blidt ind mod rygsøjlen og tip halebenet ind under dig. Pres ud gennem bagerste fod, hold hofterne parallelle med den lange side af måtten, mens dine arme stækkes foran dig og sæt hænderne i underlaget.  Skift ben. Lav øvelsen i 60 sekunder.

Psoas

 

Gorilla

Stil dig med god afstand mellem fødderne. Hold benene strakt eller let bøjet. Bøj dig forover. Grib fat i dine albuer og hæng. Hold stillingen i 60 sekunder.

Psoas

 

Knæ til bryst

Lig på ryggen med strakte, let spredte ben. Bøj højre ben, træk knæet lige op mod brystet, så låret presses ind mod kroppen. Gør det samme med venstre ben. Fold hænderne omkring knæene. Lav cirkler med benene eller rul lidt frem og tilbage. Udfør øvelsen i ca. 2 min.

Psoas

 

Kriger I

Stil dig forrest på måtten, træd langt tilbage med dit højre ben og drej tæerne, så foden bliver parallel med den korte ende af måtten. Buk god ned i venstre ben, men sørg for, at knæet ikke kommer frem over anklen. Før armene op mod loftet og saml hænderne. Hold stillingen i 30 sekunder og skift side.

Psoas

 

Sommerfuglen liggende

Læg dig på ryggen på din måtte med skulderbladene trukket godt ind under dig og håndfladerne opad. Saml hælene/fodsålerne og lad benene synke mod underlaget. Mærk efter, hvor langt væk fra kroppen, du skal have fødderne. Du kan også lave øvelsen, hvor du sidder på måtten med benene fremme foran dig. Placer din yogapude, så den støtter ind mod lænden og smelt ned over den med ryggen. Hold hælene samlede og trukket godt op mod dit haleben, så langt som det er behageligt. Lad hvert ben søge ned mod måtten så fodsålerne forbliver samlet. Armene ud til siden med håndfladerne vendt opad.

Psoas

 

 

TANKER og FØLELSER

De tanker vi tænker og de følelser vi har sætter spor i vores krop. Kroppens celler husker alt, hvad der er sket i livet. Glæde, voldsomme begivenheder, mobning, dømmende holdninger, tankemønstre etc. er oplevelser, der lagres i vores kroppe.

Som nævnt påvirker følelserne, frygt, angst og stress Psoas musklen. Det er en medfødt refleks og derfor den første muskel vi spænder op i, når vi befinder os i en kamp eller flugt situation. Når kroppen tror, at du befinder dig i en kamp eller flugt situation, så påvirkes det sympatiske nervesystem og følgende ubalancer kan indtræffe:

Lunger og Hjerte, forhøjet blodtryk med risiko for blodpropper og hjerneblødning. Infektioner som bronkitis og astma. Dårligt kredsløb i ben og underliv med risiko for udvikling af åreknuder.

Nervesystem, nedsat koncentrationsevne samt træthed. En konstant tilstand af frygt og nervøsitet.

Hormonsystem, forhøjet produktion af Kortisol og Adrenalin.

Tarmsystem, afføringsproblemer, risiko for virus og bakterier i tarmsystemet, hvilket bl.a. betyder, at du har svært ved at optage næring fra det du spiser, hvilket igen medfører mangel af vitaminer og mineraler.

Immunforsvar, når tarmsystemet fungerer dårligt, har du et lavt immunforsvar med risiko for autoimmune sygdomme.

De tanker og følelser, der typisk kan være involveret, kan være følgende:

 • Føler du vrede mod din partner eller nærtstående person
 • Har du svært ved at sætte grænser
 • Fastholder du bekymringer fra tidligere i dit liv, der forhindrer dig i at komme videre
 • Føler du dig ofte magtesløs og frustreret
 • Drømmer du dig ofte langt væk
 • Nægter du dig selv glæde og fornøjelse
 • Har du svært ved at acceptere dig selv, som den du er
 • Føler du dig afvist og ikke anerkendt som den du er

Forslag til affirmationer til ændring af ovenstående tanke- og følelsesmønster:

 • Jeg modtages med kærlighed og accept overalt, hvor jeg kommer
 • Jeg sætter med lethed grænser, der accepteres af alle
 • Jeg frigiver med glæde alle bekymringer fra fortiden og befinder mig med lethed i nuet
 • Jeg er fri og i fuldstændig harmoni med livet
 • Jeg er 100% tilstede her og nu
 • Jeg fortjener al mulig glæde og fornøjelse i mit liv
 • Jeg accepterer mig selv ganske som den jeg er
 • Jeg elsker, accepterer, anerkender og respekterer mig selv 100%

Som Louise Hay beskriver det, så opnås ekstra bonus, når øvelserne laves som spejløvelser, hvor du siger affirmationerne, mens du ser dig selv ind i øjnene. Et forslag er, at du samtidig holder med et par fingre eller hele hånden på det sted på kroppen, hvor dit hjerte sidder (brystbenet eller håndfladen på brystbenet med fingrene pegene ud mod venstre) for at mærke følelsen strømme fra dit hjerte, når du siger affirmationen.

KOMMUNIKATION VIA KROPPEN

Som kinesiolog kommunikerer vi med kroppen gennem testning af en muskel i klientens arm eller ben. Når vi tester Psoas sker det på benet. Her afsløres det om Psoas musklen er stærk eller svag, dvs. om der, i Psoas musklen, er en flydende eller blokeret energi. På den måde giver kroppen adgang til information om følelsesmæssige problematikker, tankemønstre, fysiske smerter, overfølsomhed etc.

Når en meridian blokeres, stoppes energistrømmen på samme måde, som når en dæmning bremser en flod: neden for dæmningen tørrer floden ud af mangel på vand og næring. Når meridianen blokeres, taber de berørte muskler og organer noget af deres funktionsevne, fordi de ikke får tilført den nødvendige energi/næring.

Udgangspunktet for kinesiologien er, at vores kroppe har en iboende evne til at kunne hele sig selv ved ubalancer og sygdom.

Vi kan som kinesiolog teste hvilken kost, fysiske øvelser og affirmationer, der vil være det mest optimale for netop dig her og nu med henblik på at styrke din Psoas.