Hævet skjoldbruskkirtel kan det skyldes stress

Hvor sidder en skjoldbruskkirtel

Hvad er funktionen af en skjoldbruskkirtel

Hvordan finder du ud af om din skjoldbruskkirtel er hævet

Hævet skjoldbruskkirtel er det stress

Hævet skjoldbruskkirtel kan det forsvinde igen, når du ikke længere har stress

Kan en skjoldbruskkirtel hæve uanset om der er tale om et for højt eller lavt stofskifte

Er en hævet skjoldbruskkirtel arveligt

Det er noget af det jeg kommer ind på i min blog om hævet skjoldbruskkirtel og stress.
Jeg arbejder med det holistiske menneske og teorien indenfor kinesiologien bygger på, at sundhed kommer indefra. Jeg kommer ind på, hvad du kan gøre på det mentale, strukturelle samt kemiske plan for at komme i en bedre balance med udgangspunkt i at menneskets energistruktur overordnet kan inddeles i 3 hovedområder:

Psyke: Arbejde på det mentale plan

Struktur: Kropsstruktur/øvelser – meridianer, der vil være gode at styrke

Kemi: Kost, vitaminer mm.

Hvor sidder en skjoldbruskkirtel og hvad er dens funktion

Skjoldbruskkirtlen sidder foran på halsen lige over brystbenet på hver side af luftrøret. Det er en sommerfugleformet kirtel bestående af to adskilte lapper, der er forbundet via en tynd bro af skjoldbruskkirtel væv. Den vejer ca. 50 gram.

Skjoldbruskkirtlen kan beskrives som kroppens kraftværk, der kontrollerer vækst og energiomsætning i kroppen.

Skjoldbruskkirtlen producerer hormonerne thyroxin (T4) og trijodthyronin (T3). Det er dog primært T4, der produceres i skjoldbruskkirtlen, idet T3 hovedsageligt stammer fra omdannelse af T4 udenfor skjoldbruskkirtlen.

Hypofysen, der udskiller TSH (thyroidea stimulerende hormon), kontrollerer skjoldbruskkirtlens stofskiftehormoner, men det er den ikke alene om, idet Hypothalamuskirtlen udskiller hormonet TRH (thyreotropin-realising – hormon).

Dannelsen af TRH i hypothalamuskirtlen sker med baggrund i blodets indhold af skjoldbruskkirtelhormonet thyroxin (T4). Dvs. at hormonernes frigivelse sker med baggrund i en feedback mekanisme mellem blod og kirtler.

Forstyrrelser i hypofysens udskillelse af TSH kan blandt andet afstedkomme en af to ting. Enten en underaktiv (for lavt stofskifte) eller overaktiv (for højt stofskifte) skjoldbruskkirtel.

Ved en underaktiv skjoldbruskkirtel produceres for lidt TSH, hvorfor dannelse og frigivelse af thyroxin reduceres. Det giver sig ofte udslag i, at alting i kroppen går langsommere, tarmene er træge, vægten stiger lidt, du har svært ved at tage dig sammen, tankemønstret bliver trægt, kolde hænder og fødder selv midt om sommeren. En underaktiv skjoldbruskkirtel ses ofte, når du kommer op i årene, men kan dog også forekomme, når du er yngre.

Processen ved en overaktiv skjoldbruskkirtel er lige omvendt. Det kan give sig udslag i hjertebanken, rysten, diarre, svedtendens, overaktiv, vægttab etc. Der bliver produceret for meget af TSH, hvorfor der dannes og frigives for meget thyroxin.

Hypofysen er en kirtel på størrelse med en ært. Den består af en forlap (den forreste del) og en baglap (den bagerste del – den kommer jeg ikke ind på i nærværende skriv). ”Ærten” befinder sig inde bag øjnene på undersiden af hjernen lige under hypothalamus.

I forlappen produceres 6 hormoner, hvoraf jeg vil koncentrere mig om TSH (Thyroidea stimulerende hormon), der stimulerer og styrer produktionen af hormoner i skjoldbruskkirtlen (thyroidea) og ACTH (Kortikotropin), der stimulerer og styrer produktionen af hormoner i binyrerne.

Hypothalamus kontrollerer frigivelse af hormoner fra forlappen. Et netværk af blodårer knytter hypofysen til hypothalamus. Forlappen i hypofysen er via denne tilknytning direkte i kontakt med andre områder af hjernen. Heraf ses den tætte sammenkobling mellem kroppens nervesystem og hormonsystem.

Denne tætte kobling gør, at følelser såvel som tanker påvirker kroppens kemi og udskillelse af hormoner. Ved stress udskilles kortikotropin (ACTH) der stimulerer binyrerne til at udskille hormoner, der hjælper kroppen til at kunne tackle stressen.

Hvordan finder du ud af om din skjoldbruskkirtel er hævet og kan den hæve uanset om du har et for højt eller lavt stofskifte

Hvis du har en hævelse fortil på halsen eller knuder i samme område samt har symptomer som beskrevet under hhv. en underaktiv og overaktiv skjoldbruskkirtel. Det kan også være, at du har synkebesvær eller andre gener i området. Du kan have en hævet skjoldbruskkirtel uanset om du har et for højt eller lavt stofskifte.

Ved en underaktiv hhv. overaktiv skjoldbruskkirtel kan følgende observeres:

Underaktiv skjoldbruskkirtel Overaktiv skjoldbruskkirtel
Træthed – øget behov for søvn Rastløs og irriteret
Deprimeret/ked af det ofte uden grund Hjertebanken
Træghed i bevægelser Vægttab
Vægtøgning – 2 til 3 kg Kroppens stofskifte er hurtigere
Forstoppelse Sveder mere, hedeture
Ledsmerter ofte i arme og ben En let rysten på hænderne
Kroppens stofskifte er langsommere Forstørret skjoldbruskkirtel (struma)

Gå altid til din læge, der kan tage diverse prøver mm. for at finde ud af, om du har en forstyrrelse i din skjoldbruskkirtel.

Kan en hævet skjoldbruskkirtel skyldes stress og kan den forsvinde igen, og er det arveligt

En hævet skjoldbruskkirtel kan meget vel skyldes stress, da der er en meget tæt kobling mellem kroppens nervesystem og hormonsystem og disse to systemer påvirkes blandt andet af ubalancer i sindet.

Jeg mener personligt, at hævelse af skjoldbruskkirtlen kan forsvinde igen lige så pludseligt som den er opstået. Især, når du får set på og arbejdet med kost, struktur og de psykiske aspekter.

Der er en arvelig komponent i skjoldbruskkirtel sygdom. Det kan betyde, at der er en risiko for at få denne sygdom, hvis den findes i familien.

Tanker og følelser har vi jo alle, men der er forskel på at lade dem være styrende i dit liv eller ej. Du er ikke hvad du tænker og tanker kan ændres. At tanker kan ændres er den indstilling du kan vælge at tage, så undgår du at være i dine følelsers vold hele tiden.

Det kan være lettere sagt end gjort, det ved jeg alt om, men når det så er sagt, så ved jeg også, at det er muligt at ændre tankerne til de mere positive af slagsen. Tanker, der gør noget godt for dig og ikke stresser dig.

Det leder mig ind på det automatiske nervesystem, der indeholder en fordøjende funktion (det parasympatiske nervesystem og en flugt/kamp funktion (det sympatiske nervesystem). Som meget andet her i verden, er det at foretrække, at der er en balance imellem de to nævnte nervesystemer, for at kroppen fungerer optimalt.

I skemaet ses de mest almindelige lidelser, når der er ubalancer i det parasympatiske hhv. det sympatiske nervesystem.

 

Det parasympatiske nervesystem (fordøjende)
Det sympatiske nervesystem (kamp/flugt)
Langsom puls Høj puls
For lavt blodtryk Koncentrationsbesvær
Depression Barnløshed
Kolde hænder og fødder Forhøjet blodtryk
Angst Forstoppelse
Lav forbrænding Hovedpine
Autoimmune sygdomme Nervøsitet/rastløshed

Her er nogle forslag til, hvad du kan gøre for at din psyke kan komme i en bedre balance og være med til at stress bedre håndteres eller helt forsvinder ud af dit liv igen

HeartMath – hjertefokuseret vejrtrækning

HeartMath har udviklet nogle forskellige værktøjer til at styrke dit immunforsvar samt forbedre dit energiniveau. Et af disse er hjertefokuseret vejrtrækning. Det er et effektivt værktøj til at få dig selv i ro i svære og udfordrende situationer. Hjertefokuseret vejrtrækning kan være med til at reducere følelser som vrede, angst, overvældelse, smerter mm. så du bedre kan håndtere dem fordi du bliver i stand til at bevare roen og overblikket i de udfordrende situationer.

Øvelsen kan laves en til to gange hver dag i 3 til 5 minutter ad gangen eller hvor lang tid, du nu har tid og lyst til at bruge.

Øvelse – hjertefokuseret vejrtrækning

Sæt dig i et rum, hvor du ikke bliver forstyrret.

Fokuser på området omkring dit hjerte. Forestil dig at dit åndedræt flyder ind og ud af dit hjerte, hvor du trækker vejret en lille smule langsommere og dybere end normalt.

Forslag: Indånd 5 sekunder, udånd 5 sekunder (eller den rytme der er behagelig for dig).

Gør et oprigtigt forsøg på at opleve en fornyende følelse som påskønnelse eller omsorg for nogen eller noget i dit liv.

Forslag: Prøv at genopleve den følelse du har for en du elsker, et kæledyr, et særligt sted, noget du har opnået etc. eller fokuser på en følelse af ro eller lethed.

Affirmationer til ændring af tankemønstre

Louise Hays filosofi er blandt andet

• At vi selv har ansvaret for vores oplevelser

• Enhver tanke vi tænker skaber vores fremtid

• Vi må give slip på fortiden og tilgive alle

• Vi må være villige til at lære at elske os selv

• Det er kun en tanke og en tanke kan ændres

Jeg har selv filosofierne inde under huden og arbejder med forskellige affirmationer alt afhængig af, hvad der rør sig i mit liv. Jeg har også workshops, hvor jeg underviser med baggrund i bogen Helbred dit liv af Louise Hay.

Kvinderne har – specielt efter menopausen – ofte problemer med deres skjoldbruskkirtel. Teorien er, at noget af det kan skyldes hormonelle ændringer, idet deres niveauer af østrogen og progesteron er højere inden menopausen, efter menopausen er indtrådt falder disse niveauer og testosteron øges. Kvinder er ofte inden menopausen mindre aggressive og mindre impulsive end mænd. Det ændrer sig efter menopausen.

Problemer med skjoldbruskkirtlen kan opstå så langt tilbage som i ens barndom. Du er måske blevet afvist af dine forældre og har følt, at du ikke har fået den nærhed og kærlighed, som du havde behov for. Du kan ikke skrue tiden tilbage, men kun leve i nuet, hvor tilgivelse både af en selv, men også af de nære relationer, er det værktøj, der er godt at benytte for, at du selv kan komme godt videre i dit liv.

Ifølge Louise Hay begynder der at ske et skift i din måde at tænke på, når du laver bekræftelserne hver dag.

Eksempler på daglige bekræftelser kan være:

Jeg sætter mig ud over gamle begrænsninger og giver nu mig selv lov til at udtrykke mig frit og kreativt.

Jeg er magten og autoriteten i mit liv. Jeg er fri til at være mig.

Jeg elsker mig selv ganske som jeg er.

Jeg accepterer og bruger min egen styrke

Jeg er en stærk kvinde/mand

Jeg fylder mit liv med kærlighed

Meridianer, der ofte ses at være i ubalance i forbindelse med en hævet skjoldbruskkirtel, stress eller ej samt forslag til enkelte øvelser

Mavemeridian

Mave meridianen står sammen med miltmeridianen for assimilationen af mad, drikke, sociale betingelser og psykiske oplevelser. Den har ansvaret for, at disse oplevelser bliver integreret i mennesket, herunder også bearbejdelse af tankeprocesser og grublerier. Styrer bindevæv, smagssansen, fedt, lemmer, læber, spyt og lymfe.

Tyktarmmeridian

Tyktarmmeridianen styrer den nederste del af kroppens åbninger. Meridianen styrer hud, kropshår, næse, lugtesans, slim og immunforsvar.

Miltmeridian

Miltens funktion kan bedømmes på fedtdepoternes og vandepoternes tilstand i kroppen, musklerne og hudens elasticitet.

Centralmeridian

Centralmeridianen er tilknyttet hjernen – den er involveret i mental bevidsthed samt sanser såsom føle, se, høre, lugte, røre, smerte samt bevægelse.

Galdeblæremeridian

Galdeblæremeridianen bliver påvirket af vrede følelser, hidsighed, irritation aggression. Styrer muskler, sener, øjne og syn, tårer samt væsker. Galdeblæren øver stor indflydelse på tyktarmen, da syrekoncentrationen kan genere de fine slimhinder her. Tyktarmskatar og andre fordøjelsesmæssige problemer kan udspringe af et galdeblæreproblem.

Blæremeridian

Blæremeridianen er energimæssigt tæt tilknyttet nyrerne. Styrer vand, kulde, knogler, tænder, hovedhår, brusk og salt.

Kredsløbmeridian

Styrer tunge og tale, hjerne, nervevæv, blodkar og kredsløb samt ansigt.

Forslag til fysiske øvelser, der fremmer en bedre balance i kroppen:

Barnet, Benene op ad væggen, Halv skulderstand, Planken

Barnet – Øvelsen strækker hofter, lår og ankler. Den afhjælper ryg- og nakkesmerter samt beroliger hjernen

Benene op ad væggen – øvelsen hjælper lymfevæsken og veneblodet med at løbe tilbage til hjertet.

Halv skulderstand – øvelsen modvirker nervøsitet i maveområdet eller spændinger i bugmusklerne og mellemgulvet, den er også med til at lindre migræne. Den giver en fornemmelse af ro og balance i hele kroppen.

Planken – øvelsen er god for arme, håndled, ryg og mave

Kostens, vitaminer og mineralers betydning, når du har en underaktiv skjoldbruskkirtel

Grundstoffet Jod og aminosyren Tyrosin er begge en forudsætning for, at hormonet thyroxin (T4), der udskilles af skjoldbruskkirtlen, kan dannes.

Jod findes naturligt i tang, alger, fisk og skaldyr.

Aminosyren Tyrosin findes hovedsageligt i kød og ikke særlig meget i planteføde. Er du vegetar/veganer eller blot mindre kødspisende, så kan du få det som tilskud. Under stress har kroppen et øget behov for tyrosin, idet tyrosin støtter binyrebarkfunktionerne og den naturlige produktion af adrenalin. Hvis du ikke under stress får tilført aminosyren i tilstrækkelig mængde enten gennem kosten eller via tilskud, stjæles det fra hjerneaktiviteten, hvor der kan opstå store mangler.

OBS – er du på lægeordineret medicin eller i anden lægelig behandling, så rådfør dig med din læge inden du påbegynder tilskud af tyrosin, da det ikke harmonerer med alle lægemidler/lægelige behandlinger.

Vitaminer og mineraler, der kan øge dit velbefindende:

Selen har vist sig at have en særlig betydning, når stofskiftet er for lavt, ligesom zink, B2, B3, og B6 er nødvendige for normal dannelse af stofskiftehormonet

Sibirsk ginseng kan være en god hjælp. Det kan tages i en måned, hvorefter der holdes pause i en måned og så fremdeles.

C-vitamin på op til 1 gram dagligt hjælper på energien

Q10 100 mg en gang daglig er med til at løfte dig, din energi og dit velbefindende

D-vitamin har en stor betydning for immunsystemets normale funktion.

Endvidere kan du i en periode spise/bruge mere af:

Fødevarer, der stimulerer skjoldbruskkirtlen, er tangprodukter, som tang og kelp.

Sesam, tahin, æggeblomme, græskarkerner, artiskokker, løg, hvidløg, champignons, bananer, avokado, radiser og tropiske frugter.

Kokosolie af god kvalitet, idet denne kan fremme stofskiftet.

I en periode kan du undgå/nedsætte indtagelse af

Fødevarer, der hos nogle mennesker kan blokere for optagelse af jod, som f.eks. soja, sojaolie, færdigretter, peanuts, kål og sennep for blot at nævne nogle.

Raffinerede produkter, som hvede, pasta, kartofler, ris og ikke mindst sukker.

Flerumættet fedt som planteolier og margarine.

Hvad kan jeg gøre yderligere for at stabilisere skjoldbruskkirtlen

Motion øger dannelse af stofskiftehormonet, stabiliserer blodsukkeret og afstresser kroppen

Stop eller nedsæt rygning

Undgå stress, sørg for at prioritere dig selv. Stresshormonet kortisol hæmmer stofskiftet

Undgå så vidt muligt produkter med fluor og klor, da de blokerer receptorerne i skjoldbruskkirtlen.

Spis protein, fuldkorn og grove grøntsager samt sunde umættede fedtstoffer. Hold igen med sukker, alkohol og de hurtige kulhydrater som hvidt brød.

Taget i betragtning at mellem 80 til 90% af vores velvære hormon, serotonin produceres i tarmen, er det vigtigt også at skabe positive følelser, have det sjovt med gode venner, få dig et godt grin, smile, danse etc. da alle disse ting skaber positive metaboliske ændringer, idet der blandt andet sendes besked fra vores vagusnerve til vores hjerne om, at alt er godt, alt er roligt.