Hos de fleste mennesker fungerer immunsystemet, som det skal, hvor vi slet ikke er klar over de mange millioner af bakterier, virus og parasitter, som hele tiden bekæmpes og udryddes af vores forsvarssystem.
Dyrestudier har vist, at vitaminer og mineraler som fx zink, jern, folsyre, vitamin A, B6, C og E kan øge immunresponset.
Men vi har endnu ikke set den samme effekt hos mennesker. Vi ved derfor ikke endnu, hvordan de enkelte dele øger immunresponset, og vi ved heller ikke, om det bevirker, at din krop bliver bedre til at angribe infektioner og sygdomme.
Det vil sige, at spiser du en sund og varieret kost, vil du generelt få de vitaminer og mineraler, din krop har behov for.
Det er derfor endnu uvist om enkelte fødevarer kan påvirke immunforsvaret, men at det er din generelle livsstil, der bestemmer dens styrke og kraft.
Det vil derfor være en god ide at få grøntsager og frugt – gerne det grove som fx fuldkorn, bælgfrugter, nødder og kerner. Du kan skifte rødt kød ud (eller skære ned på det) med fjerkræ, fisk og skaldyr, og skær også gerne ned på salt, sukker og alkohol.
Et immunforsvar, der skal virke optimalt, kræver en sund livsstil i din hverdag. Herunder finder du 12 gode råd, som kan være med til at give din krop de bedste betingelser mod sygdomsfremkaldende mikrober. Læs også: Min e-bog: Immunforsvar – Kroppens forsvarsværk
1. Spis dig til et stærkt immunforsvar
Når du spiser sund og varieret kost, hjælper du din krop med at kunne give immunforsvaret de livsvigtige nærringstoffer. Det er derfor en god ide, at du spiser grønt, fuldkorn, fisk og magre kød- og mælkeprodukter. Du kan også med fordel skrue ned for mængden af sukker, salt og mættet fedt i din daglige kost.
Et godt sted at starte er, at du kan prøve at skrue ned for mængden af mættede fedt, som du får fra smør og smørblandinger, mælk, ost og kød og skrue lidt mere op for det umættede fedt som du finder i dx planter, fisk, rapsolie, olivenolie, nødder, mandler, frø, kerner og avokado.
2. Undgå eller skær ned på sukker
Hvis du ikke kan undvære sukker helt, kan du prøve at skære ned på den mængde, du indtager. Du skal også tænke over den skjulte sukker i mange forarbejdet produkter som fx rugbrød, boller, toastbrød, pålæg, færdigretter etc. Hvis du ønsker at skære ned på mængden, kan det anbefales, at du gør det gradvist, fordi sukker kan være afhængighedsskabende. Det vil derfor være nemmere for dig med afvænningen, når den sker gradvist. Sukker er en bidragsyder til overvægt, som vil svækkes dit immunforsvar. Du kan læse mere om sammenhængen mellem overvægt og immunforsvar under punkt 5.
3. Søvn og immunforsvar
Immunforsvaret svækkes, hvis du ikke sover nok. Det er forskelligt fra person til person, hvor mange timer vi har brug for at sove. Det kommer også an på, hvor gammel du er. Men hvis er du fx 26-64 år, vil du have gavn af at sove i 7-9 timer.
4. Dyrk regelmæssig motion
Det vil være godt, hvis du dyrker regelmæssig motion, fordi det er med til at reducere risikoen for at få infektioner og andre sygdomme. Når du holder dig aktiv, holder du samtidig også immunsystemet i gang. Regelmæssig motion kan være mange ting, det kan være at bevæge dig ved at gå ture, lave øvelser derhjemme eller lege med dine børn ude i haven. Motion styrker ikke kun kroppen, men det er også en stor faktor, hvis du vil undgå at blive overvægtigt.
5. Undgå overvægt
Når du har for meget på sidebenene, har du nemmere ved at få infektioner end normalvægtige. Når du er svært overvægtig, har du en større tendens til at have et svækket immunforsvar. Er det fordi, at overvægtiges immunforsvar er mere belastet end normalvægtiges eller er det fordi, at overvægtige udsættes for flere bakterier i fx hudens folder og flader? Hvorfor det er sådan, ved vi faktisk ikke helt præcist i dag.
6. Drop cigaretterne
Når du ryger cigaretter, kommer immunforsvaret automatisk på overarbejde. Der bliver frigivet en masse giftstoffer fra cigaretrøgen, og det sætter immunforsvaret i gang med at bekæmpe alle disse giftstoffer. Derfor har dit immunforsvar svært ved effektivt at bekæmpe andre angreb fra bakterier og virus. Sår og andre små rifter er også langsommere til at hele, når du ryger. Kroppens væv tager også skade, og nikotinen stresser din organisme og immunforsvaret, når du ryger.
7. Skær ned på alkohol
Alkohol påvirker næsten alle organer i kroppen. Forskning viser, at alkoholforbrug – særligt storforbrug, reducerer immunsystemet og dermed kroppens egen evne til at bekæmpe infektioner og andre bakterier. Men forskning viser også, at det mindste alkoholforbrug kan være medvirkende til at øge chancen for skader. Alkohol kan også være bidragsyder til at dine tanker, din sunde fornuft, din evne til at træffe gode beslutninger og din adfærd ændrer sig. Læs også: Homøopatisk medicin
8. Drik vand
At drikke rigeligt med vand er vigtigt for mange af dine kropsfunktioner herunder at kunne støtte dit immunforsvar optimalt. Dit lymfesystem transportere vigtige infektionsbekæmpende immunceller rundt i din krop og agerer ligesom et rensesystem. Den væske dit lymfesystem hovedsageligt består af er vand. Når du er dehydreret bremser det lymfebevægelsen, hvilket kan føre til et svækket immunforsvar.
9. Stress og immunforsvar
Stress kan både være fysisk og psykisk. Hormonet kortisol som ofte forbindes med langvarig stress, kan gå ind og gøre dit immunforsvar mere modtagelig for virus og bakterier. Stress er en belastningstilstand, som sætter immunforsvaret på overarbejde og kroppen udtrættes, og det kan være medvirkende til, at vi har nemmere ved at blive syge.
10. Husk at vaske hænder
Du kan komme langt med en god håndhygiejne. Håndvask er effektivt mod mikrober og virussygdomme, hvis du ikke ønsker at blive smittet med forkølelse og influenza. Når du vasker dine hænder bliver smittekæden brudt. Hvis vi er forkølet, hoster og nyser vi tit ned i hånden, hvor vi så giver smitten videre ved at give håndtryk eller når vi tager på et håndtag.
11. Få de anbefalede vacciner
Hvis du er over 65 år, har en kronisk sygdom eller er svært overvægtig, kan en influenzavaccine være en god ide. Du kan få denne vaccine gratis hos din egen læge. Læs også: Hvad er oregano olie
12. Boost dit immunforsvar med C-vitamin
Der findes desværre ingen mirakelkur, der kan sikre, at vi ikke bliver syge. Der er ingen forskning, der viser, at kosttilskud hjælper med at forbedre dit immunforsvar. Der er heller ikke ingen evidens for, at du ikke vil få infektioner eller sygdom. En megadosis C-vitamin kan desværre ikke hjælpe dig med at undgå at blive syg.